zaterdag 1 juli 2017

De strijkplank van mijn moeder

De gedachte (noem het droom) om ooit mijn eigen bedrijf te starten, sluimert al sinds mijn kindertijd. Deze droom kwam vorig jaar uit. Als een kind zo blij fietste ik na mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel op 1 juli 2016 door het centrum van Zwolle. In mijn enthousiasme braken de handvatten van het plastic tasje met daarin de op de markt gekochte groente. Tomaten stuiterden over de straatklinkers. Net zo vrolijk als ik, kersverse en trotse eigenaar van UITverGROOT. 

Bloemen of boeken?
Op mijn 5e of 6e speelde ik al 'winkeltje'. Ik droomde over een bloemenwinkel. De zandbak leende zich echter beter om mijn fantasie in de praktijk te brengen. Het zand liet zich namelijk gewillig omvormen tot gebakjes, taarten en broden die ik dan weer verkocht. Steentjes, schelpen en rozenblaadjes zorgden voor extra diversiteit in het aanbod. De rand van de zandbak was de toonbank. De kinderen die ik al zover kreeg om in mijn winkel iets te kopen, betaalden met steentjes. Jaren later verplaatste ik de winkel naar mijn slaapkamer en stapte over op andere handel. Weer geen bloemen. Boeken daarentegen waren in overvloede in huis aanwezig. Net als in mijn achtergelaten bakkerij was het aanbod van mijn 'boekenwinkel' enorm divers. Categorieën als 'jeugd', 'romans', 'kookboeken' en 'naslagwerken (Winkler Prins)' stalde ik zorgvuldig uit in mijn nieuwe winkel. Net als in een echte boekhandel bood ik 'recente' kranten en tijdschriften aan. Ook prijkten tal van ansichtkaarten met daarop 'Groeten uit Twello' op mijn nieuwe toonbank. Een verplaatsbare nog wel: de strijkplank van mijn moeder. 

Creativiteit, kennis en ervaring op eigen manier inzetten
Wanneer mijn moeder de overhemden van mijn vader streek, hing ik een bordje op de slaapkamerdeur: 'wegens verbouwing gesloten'. Familieleden, vriendinnen en buren kregen lucht van mijn hobby met als gevolg dat binnen afzienbare tijd mijn kamer volgepakt stond met boeken, variërend van de bijbel tot doktersromans. Korte tijd voor ik mijn eerste verkering mee naar huis nam, besloot ik mijn boekenwinkel op te heffen en toverde ik mijn kamer om tot een doorsnee tienerkamer. De middelbare schooltijd brak aan, waarna ik rond mijn twintigste mijn eerste baan kreeg. In loondienst. Dertig dienstjaren bij diverse bedrijven volgden. Ups en downs - wie kent ze niet – kwamen op mijn pad. Toch werd ik steeds vaker ‘gepakt’ door de gedachte aan een eigen bedrijf. Een waarin ik mijn creativiteit, kennis en ervaring op mijn eigen manier in kon zetten om deze vervolgens aan te bieden aan anderen.

De kern van de boodschap
De boeken zijn nooit verdwenen. De verhalen nog minder. Ongeacht in welke vorm deze worden geduid. Mensen leven en leren van verhalen. Hoe overtuigender deze zijn, des te meer effect en draagvlak er ontstaan op en voor de beoogde boodschap. Verhalen inspireren en motiveren. Verhalen zorgen voor begrip en leveren een bijdrage aan het realiseren of versnellen van veranderingen. Wat kan een individu en/of organisaties leren van een verhaal? Hoe wordt daarmee een verandering in gang gezet of zet men zichzelf ermee op de kaart? Altijd zoek ik, samen met de brenger/verteller, naar de kern van de boodschap. Uiteraard met behoud van eigen waarden, voortbordurend op wie hij is of wil zijn. Als bedrijf of als individu. Ik wil helpen bij het realiseren van een eigen identiteit. Een om trots op te zijn! Omdat ieder mens, iedere organisatie uniek is. Eenieder mag zijn wie hij is. Bijzonder door zijn eigen talent. En wat is er mooier én effectiever om dit te bereiken dan met een verhaal?
De ontmoeting, het verhaal en de actie
Ik zette mijn dromen om in daden. En zo ontstond UITverGROOT. Voor verhalen die tot de verbeelding spreken. Voor verhalen die bijdragen aan het krijgen van een ‘eigen smoel’. De klare en eigen taal in het verhaal schudt mensen wakker. Mijn inzet in het afgelopen jaar heeft vruchten afgeworpen. Bijzondere ontmoetingen en samenwerkingsverbanden ontstonden. Contacten en zelfs een aantal prachtige opdrachten kwamen op mijn pad. Opdrachten waar ik met overgave mee aan de slag kon. Mijn hart, eigenheid en vorm mag ik hierin stoppen. Ervaring, in combinatie met kennis, karakter en bovenal vertrouwen in de toekomst, zorgden er vorig jaar voor dat ik het lef had om te switchen. Ik werk hard. Volgens mijn directe omgeving soms zelfs te hard. Nog steeds zit ik in de flow van vertrouwen en beleef ik iedere dag plezier aan zowel het verder uitbouwen van UITverGROOT als het meedenken met organisaties/bedrijven en individuen die zichzelf via het verhaal willen positioneren.
Wat is jouw verhaal?
Dit is mijn verhaal. Wat is eigenlijk het jouwe? Wat maakt dat jouw roer om moet? Waar droom jij van? Of waar loop jij als startende, dan wel gevestigde ondernemer, organisatie en/of bestuurder (steeds) tegenaan? Wil je meer weten over mijn werkwijze? 

Diana de Groot | UITverGROOT helpt jou als je geen woorden hebt om je te positioneren. Om datgene waar je trots op of goed in bent te laten groeien door tot in de kern van jouw verhaal te komen. Samen ontdekken we de kern van de boodschap, met behoud van eigen waarden, voortbordurend op wie jij bent of wie je wilt zijn. Als bedrijf of als individu. Ik stel je in staat om je verhaal op één lijn te brengen met je marktstrategie, bedrijfsdoelstellingen en/of hetgeen waar jij van droomt. Je bedrijf krijgt eigen smoel en spreekt jouw taal. Je verhaal schudt mensen wakker. Kortom: een identiteit om trots op te zijn.

(uitvergroot@kpnmail.nl / 06 – 8390 8614 / www.uitvergroot.nu)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten